Wir verkaufen nicht mehr direkt nach Vereinigte Staaten.
Hinterlassen Sie uns Ihre E-Mail-Adresse und wir benachrichtigen Sie, wenn dieses Produkt wieder auf Lager ist.
Sofie Vanrafelghem
Het Laatste Nieuws - 7 juni 2022
Dat we als Belgen graag bier drinken, weten we al langer dan vandaag. Sinds kort is de nieuwe trend in het bierlandschap daarentegen dat bier zélf eerst brouwen, met behulp van DIY-brouwpakketten die de deur uit vliegen.
Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt in de aanloop van Vaderdag enkele brouwkits onder de loep en kijkt welke haalbaar zijn voor bierleken, hoe betaalbaar ze zijn én of het uiteindelijke resultaat te drinken is of niet.
Het aanbod: van ‘Minute Soup’-brouwpakketten tot volwaardige Brew kits
Van de Kingdom Brew Kits van Brouwland tot het bierbrouwpakket van Hema, de Brew Ferm Bierkit, het Thuisbrouwpakkket van Brew Barrel, Hopt bierbrouwpakket, het Brew Monkey of het Simpel Brouwen pakket: tegenwoordig is er meer dan keuze genoeg. “Van dichtbij bekeken, merk je meteen dat er veel verschil zit qua uitvoerbaarheid, beleving en kwaliteit”, merkt biersommelier Sofie Vanrafelghem op.
Eén van de oudste hobbybrouwpakketten is eentje waarbij je moutconcentraat gebruikt en er water aan toevoegt. “Een groot voordeel is dat deze zeer eenvoudig uit te voeren is. Het is compleet ‘idiot proof’, zeg maar. Alleen sla je meteen een aantal stappen in het brouwproces over: je ervaart helemaal niet wat brouwen eigenlijk inhoudt. Bierkenners geven dit soort pakketten daarom niet voor niets de bijnaam ‘Minute Soup brouwpakketten’. En het eindresultaat is verre van een geweldig lekker bier, net zoals je van een minute soup niet dezelfde kwaliteit kan verwachten als die van verse soep.”
"Het is ontzettend leuk om als activiteit te doen, zeker samen met familie of vrienden."
Gelukkig bleven de pakketten evolueren doorheen de jaren en zien we vandaag al veel verschil opduiken. “Bij de meest recente hobbybrouwpakketten kan je bijvoorbeeld voor minder dan 40 euro echt een idee krijgen van waar brouwen over gaat. Je voert alle basisstappen van het brouwproces uit. Als activiteit is het ontzettend leuk om te doen, zeker samen met familie of vrienden. Het kan dus zeker leuk zijn als origineel vaderdagcadeau dit jaar! Enige waarschuwing: het is een hobby die gemakkelijk uit de hand kan lopen, want zo ontdekten vele huidige brouwers hun passie voor het vak. (lacht)”
Moeilijkheidsniveau: beginner of gevorderde?
Wat de gids bij het brouwpakket betreft, is elk hobbybrouwpakket in hetzelfde bedje ziek: sommige stappen mogen nog nét iets meer toegelicht worden. “Dat veel bierleken niet helemaal vertrouwd zijn met sommige ingrediënten of het brouwproces van bier is iets wat veel hobbybrouwers of bierkenners makkelijk vergeten. Less is more is in dit geval geen goed idee. Qua tijd om ermee aan de slag te gaan, moet je toch al snel een halve dag rekenen, dat maakt het bijvoorbeeld tot een ideale zondagsactiviteit”, aldus Sofie.
“Neem je tijd en neem de gids erbij, en dan kan iedereen aan de slag met iets zoals de Kingdom Brew Kit. Het beste aan deze kit is dat ze je het brouwproces echt doen beleven. Enkel het vermalen van de mout of het schroten, hoef je zelf niet meer te doen. De mout werd reeds gemalen. Daardoor is het niet alleen een leuke, maar ook leerrijke activiteit. Eentje waar je een zelf gebrouwen bier aan overhoudt, en waardoor je meteen weet of brouwen jouw nieuwe hobby kan worden of niet.”
Prijs- en kwaliteitsverhouding
Als je weet dat een Brew Ferm Bierkit al 16,50 euro kost voor eerder weinig beleving en kwaliteit, dan krijg je met de Kingdom Brew Kit voor 34,95 euro veel waar voor je geld. “Het feit dat je werkt met gemalen mout in plaats van met moutextract - wat een poeder is - zorgt ervoor dat je écht ervaart hoe het brouwproces in elkaar zit. Alles wat je nodig hebt om het bier te brouwen, zit ook in de box, inclusief een thermometer, exclusief een kookpot. Het best gebruik je een kookpot waar 10 liter in kan.”
Wat je ook nog nodig hebt, is een zeef om het gekoelde wort te filteren zodat het overgeheveld kan worden naar het gistingsvat. “Als tip geef ik mee dat je dit ook kan doen met kaasdoeken. Deze zijn eigenlijk nog efficiënter, want ze zullen alle hopresten beter verwijderen. Bij deze, net als bij de meeste andere pakketten, is alleen de bottelkit niet inbegrepen. Dat is alles wat je nodig hebt om je bier op flessen te trekken. Reken er dus sowieso nog een extra kost van 29,95 euro bij. Het is belangrijk om enkele weken later – wanneer de hoofdgisting en lagering voltooid zijn – het bier daarna niet te lang in het gistvat te laten. Dat kan een negatief effect hebben op de smaak.”
Is het zelf gebrouwen bier lekker?
Natuurlijk hangt wat smaak betreft veel af van je voorkeuren qua stijl en smaak in bier. “Leuk aan de Kingdom Brew Kits is dat ze bestaan voor verschillende bierstijlen. Zo kan je kiezen tussen het brouwen van een tripel, sterk blond, IPA, donker, special belge, saison of witbier. De kwaliteit van het eindresultaat is verrassend goed. Je mag het echter niet vergelijken met een topbier in die stijl. Zo ga je niet eindigen met een sterk blond bier dat exact smaakt zoals een Duvel, of een tripel die de kwaliteit van een Westmalle Tripel evenaart. Dat is gewoon niet mogelijk met een hobbybrouwkit.”
Als je erin slaagt om alle stappen goed uit te voeren, kom je uit op een lekker smakend hobbybrouwsel. “Zelfs bijna foutloos! Behalve dat het bier vaak nog iets te veel restsuiker bevat. Restsuikers maken de bieren iets zoeter, wat perfect normaal is bij dit soort hobbybrouwpakketten. Je kan immers het rendement van een professionele brouwinstallatie nooit evenaren, al zal het enkel echte bierkenners opvallen en blijft je eigen gebrouwen bier sowieso smakelijk om uit te drinken.”
Conclusie: goed belevingscadeau of niet?
“Zeker”, bevestigt Sofie. “Een hobbybrouwpakket is een origineel belevingscadeau. Bij de aankoop let je dus best wel op een paar dingen. Kies voor eentje dat geschrote mout in plaats van moutextract bevat en vergeet je bottelkit er niet bij te bestellen. Zorg verder voor een voldoende grote kookpot, een zeef of een aantal kaasdoeken en hou Google dichtbij om eventueel extra uitleg te zoeken waar nodig wanneer je niet vertrouwd bent met bepaalde biertermen. Dan ben je klaar voor een leuk brouwdagje.”
"Het leuke aan hobbybrouwerpakket zoals deze Kingdom Brew Kits is dat je ook écht keuze hebt uit verschillende bierstijlen."